Откриването на пътя на Мартин

Мартин, който е израснал в еврейско семейство със строги ортодоксални правила, никога преди това не е мислил за други духовни пътища. Когато навършва 18 години, животът му внезапно се променя. По време на ежедневен урок в училище една съученичка на име Джули споменава за Меджугорие. Това било нещо напълно ново и завладяващо за него. Този единствен момент, този единствен разговор, отворил за Мартин вратата към един изцяло нов свят, който никога преди това не бил минавал през ума му.

featured-image

Мартин, израснал в строго ортодоксално еврейско семейство, е закърмен с традиции, които не оставят място за отклонения. Той никога не е чувал за Исус и Мария, а 18-ият му рожден ден бележи решаващ период в живота му.

Открива Меджугорие от Джули, приятелка от училище, която сякаш излъчвала небесно сияние и радост. Нейният ентусиазъм и положителните промени, които Мартин наблюдава при някои приятели благодарение на Меджугорие (по-добър живот, помирение, повече любов), му повлияват и той започва да обмисля дали да вярва в нея.

post-ads

"Вярвах в Бог - признава Мартин, - но това беше културна, а не лична вяра. За мен Исус беше "лъжепророк" - така ме учеха. Едва когато прочетох Новия завет, разбрах, че той е бил пророк, изпълнен с любов и необикновена мъдрост".

Един ден той отиде с Джули на литургия, въпреки че не разбираше нищо от нея. За него това беше чужд свят, но нещо го докосна. Малката червена светлина край табернакула, която му напомняше за синагогата, и необикновеният мир, който изпълни сърцето му, бяха откровение за него. Това вече не беше само културно любопитство, а лично преживяване, което отвори нов път в духовния му живот.

Божието присъствие и любов бяха толкова дълбоко вкоренени в душата ми, че бях изумен.

Бях толкова докосната, че започнах да плача, както никога досега. Сълзите потекоха от дълбините на сърцето ми!

Кръщение

Думите на Джули за Меджугорие резонираха в мен с дълбоко и силно ехо. Открих също, че Дева Мария е говорила на майчиния си език по време на едно явление. Това ме развълнува дълбоко.

Чувствах, че трябва да отида в Меджугорие. Пристигнах там през октомври 1993 г. с намерението да се помоля и да разбера дали трябва да приема кръщение в Католическата църква.

Там очите ми се отвориха... - в този неизразим мир, в спокойствието, което цари в Меджугорие. В сърцето си разбрах, че Бог иска от мен да се кръстя.

Не аз направих избора, а Той ми даде дар и единствената ми задача, при цялата ми свобода, беше да кажа: ДА.

Малко след това получих кръщението си. В Меджугорие осъзнах безкрайната любов, с която Мария ме обичаше, позволявайки ми да я почувствам чрез знака на мира.

Сълзите потекоха като реки, защото такава любов е отвъд нашите възможности. Тя е дар от Бога. Разбрах, че Мария ни обича безкрайно, води ни към Исус и Му отдава цялата слава. Тогава повярвах, че Исус наистина присъства в Благословеното тайнство като Хляба на живота.

Не само тайнствата, но и подкрепата на светците са един от най-ценните дарове на Католическата църква. Сред тях е "Мириам Юдейска", която с напътствията си към Исус надминава всичко останало.

Дарът на изповедта.

Разбрах дара на изповедта, това прекрасно тайнство, което често се тълкува погрешно от младите хора. Ако само разбираха какво съкровище се крие в него! Колко много се нуждаем от тази изповед и прошка! Чувам призива на Исус: "Освободи се от вината, отърви се от този товар!".

Когато дойдох в Меджугорие за първи път, не бях кръстен, така че тайнството изповед не беше достъпно за мен. Въпреки това имах възможност да отворя сърцето си пред свещеник. Без да се колебая, му изповядах живота си и греховете си. Въпреки че не можеше да ме опрости, той ме увери, че Бог ме благославя и чува молитвата ми.

Бях изпълнен с нетърпение, копнеех да получа кръщение и да се причастя колкото се може по-скоро. Този копнеж, това желание беше по-силно от всичко друго и сърцето ми сякаш ме тласкаше към святост и по-дълбока връзка с Бога.

Връщане в Medjugorie: Среща с кралицата-майка

Три години по-късно се върнах в Меджугорие, откликвайки на Божия призив. С една молитвена група се посветих на поклонението и броеницата, дълбоко докосната от присъствието на Мария.

Приемането ми на католическата вяра шокира родителите ми, но любовта на майка ми не се промени. В Меджугорие, където Мария се появява всеки ден, открих нуждата от стабилност и майчина топлина в духовния живот. Виждах хора, които плачеха от радост, и аз се присъединих към тях.

Запознах се с Мария като с библейската Царица-майка, която винаги е била до Исус. Вярвам, че ще дойде време, когато еврейският народ ще го признае за Месия.

Ние не избираме Исус, а Той избира нас. Всичко, което трябва да направим, е да отговорим с "ДА" и да отворим сърцата си. Скъпа Благословена Майко, открий ни Живата врата (Тора).

01 Коментар

  • Историята на Мартин е вълнуващо пътешествие на обръщане и духовно откритие. Израснал в ортодоксална еврейска среда, любопитството му към католическата духовност е стимулирано от приятелката му от училище Джули. Благодарение на преживяванията си в Меджугорие, място, известно с предполагаемите явления на Дева Мария, Мартин се чувства призван да приеме католическата вяра, преживявайки дълбока връзка с Мария и Исус. Трансформацията му подчертава силата на личните преживявания при формирането на духовните ни убеждения и подчертава универсалната нужда от любов, приемане и помирение.