Няма да те забравя, бедна моя земя

Сестра Фаустина отбелязва в своя дневник, че нейната мисия е да говори на другите за Божията доброта и да ги убеждава да се доверят на Неговото милосърдие. Тя добавя, че това е нейната цел в този и в следващия живот (1325 г.).

featured-image

През 1993 г., по време на беатификацията на сестра Фаустина, папата изрази възхищението си от нейната изключителна роля в света. Той заяви, че нейната мисия не е приключила със смъртта ѝ, а се е разпространила отвъд манастирите, разпространявайки се по света като радиовълни, достигайки до всички континенти.

По време на канонизацията в Рим около 250 000 поклонници от различни краища на света потвърдиха истинността на тези думи. В тази безкрайна вълна от хора, нетърпеливи да целунат мощите на светеца от Краковския манастир, можеше да се види знакът за изпълнението на обещанието:

"Ще пея химн на Твоята милост в подножието на Твоя престол. Няма да Те забравя, бедна земьо - макар да чувствам, че веднага ще се потопя в Бога като в океан от радост. Но това няма да ми попречи да се върна на земята, за да насърча и да подтикна към упование в божествената милост. Напротив, потапянето в Бога ще ми даде неограничени възможности за действие" (1582).

Как да не се замислим за "завръщането на земята", обещано от нашата свята сънародничка, наблюдавайки нейните сестри, дошли на канонизацията от Варшава, Краков и Плоцк?
"От какво се притеснявате?" - Исус попита сестра Фаустина, която ненужно се притесняваше от факта, че някои я наричаха саркастично "светица". "Наистина си; скоро Аз самият ще го докажа и другите ще те наричат по същия начин, но с любов..."

Пионер на доверието

post-ads

Насочвайки сестра Фаустина по пътя на нейното специално призвание, Исус я приканва да изследва тайната на Неговото безкрайно милосърдие. Той ѝ казва: "Погледни сърцето ми, пълно с любов към хората, особено към грешниците" (1662).

Разкривайки ѝ тайните на Своето сърце, Той ѝ поверява и мисия: "Днес те изпращам на човечеството с моето милосърдие" (1588).

Неговата задача е не само да пише за милосърдието Му, но и да предаде тази любов на всички хора: "Обичайте всички от любов към Мен, дори най-големите врагове" (1695).

Изживяването на Христовата любов изпълва сестра Фаустина с радост, която тя иска да сподели с целия свят. Тя не можела да задържи това щастие за себе си, а искала да разкаже на всички за великата Божия милост (491).

Тази част от дневника показва колко много желанията на сестра Фаустина съвпадат с тези на Христос, милосърдния Спасител. Исус ѝ показва безграничната си любов към хората и подтиква сърцето ѝ към пълно доверие. Той казал, че дори най-големите грешници могат да постигнат голяма святост, ако само се доверят на Неговото милосърдие.

Фаустина е първата, която се доверява напълно и насочва другите към доверие: "Който и да се приближи до вас, не го оставяйте без това доверие в моето милосърдие, което толкова желая за душите" (1777).

Той получи много

Сестра Фаустина, изпълнена с доверие в Божието милосърдие, се посвещава на молитва за умиращите. Дори и на стотици километри разстояние, тя присъства духовно до умиращите, виждайки борбата, която се води в сърцата на хората в последните мигове от живота им. В своя дневник тя често описва тази драматична борба и значението на доверието в Божието милосърдие.

Неговият възглед за смъртта показва, че гордостта е ужасен враг на доверието в Божията милост. Той подчертава, че вечното осъждане не е резултат от липсата на Божия милост, а от човешката неспособност да бъдем отворени за нея.

Чрез Исус сестра Фаустина предава на човечеството "молитвата на доверието", или венеца на Божието милосърдие, като обещава, че милосърдието ще обгърне душите в живота и особено в часа на смъртта.

Нейната непрестанна молитва за грешниците и умиращите е израз на безграничното ѝ доверие в Божията доброта. Исус я увери, че колкото по-голямо е доверието, толкова повече благодати ще получи душата.

В Дневника откриваме много доказателства за ефикасността на тази молитва. В едно от тях се описва как сестра Фаустина произнася венчилото за умиращ грешник, виждайки как лъчите от Сърцето на Исус обгръщат болния, успокоявайки Божия гняв.

Неговото учение подчертава, че милосърдието на духа е достъпно за всяка душа и не изисква материални блага. То подчертава, че ако една душа не прояви милост по някакъв начин, тя няма да получи Божията милост в деня на Страшния съд.

Винаги съм с теб

Сестра Фаустина е дълбоко привързана към божественото милосърдие, което е ключът към осъществяването на нейното призвание. Чрез нея Исус поискал да се въведе празник на Божието милосърдие и да се нарисува изображение с надпис "Исусе, вярвам в Теб". Въпреки трудностите и предизвикателствата Фаустина упорито се доверява и вярва в осъществяването на Божия план.

Увереността му е изпълнена с реализъм и вяра, че Бог няма да се провали. Тази борба не беше лесна, особено когато Сатана се опитваше да се възползва от умората ѝ и да внесе съмнение. Въпреки това непоколебимата ѝ вяра и отказът ѝ да влезе в диалог с изкушението ѝ позволиха да запази доверието си в Бога.

Във всеки момент на борба и несигурност сестра Фаустина може да разчита на думите на Исус: "Аз съм винаги с теб", които я укрепват в убеждението, че всичко, което ѝ се случва, е израз на Божията воля, желаеща нейното щастие.

01 Коментар

  • Историята на сестра Фаустина е блестящ пример за вяра и отдаденост. Нейното дълбоко доверие в Божието милосърдие и страстта, с която предава това послание, са наистина вдъхновяващи. Тази статия ме докосна дълбоко, напомняйки ми за значението на доверието и безусловната Божия любов в живота ни.